We hebben een lijst met tien tips!

 

Tip 1: zet de voor en nadelen op een rijtje

Als je een antidepressivum slikt, moeten de voordelen groter zijn dan de nadelen. De volgende vragen kunnen je daarbij helpen. Bespreek ze met je arts!

  • Waarom denk je na over het stoppen met antidepressiva?
  • Waarom gebruik je antidepressiva?
  • Hoe goed hebben de antidepressiva jou geholpen?
  • Heb je (veel) last van bijwerkingen?
  • Heb je al eens eerder geprobeerd te stoppen met antidepressiva?
  • Wat zijn andere voor- en nadelen voor jou?

Tip 2: praat erover met je omgeving

Het is niet altijd makkelijk om met anderen te praten over antidepressiva. Toch is het belangrijk. Mensen die dichtbij je staan weten heel goed hoe het met je ging zonder pillen. En hoe het nu gaat mét. Probeer dus duidelijk te krijgen wat je partner, kinderen, familie en vrienden ervan vinden: zouden die ook willen dat je gaat afbouwen? Vraag ze ook waarom ze dat zouden willen. Of je nu stopt of doorgaat met antidepressiva: je hebt hun steun nodig.

Tip 3: weet feiten en fabels van elkaar te onderscheiden

Zorg dat je goed weet hoe antidepressiva werken en wat de voor- en nadelen ervan zijn. Stel al je vragen aan je arts. Informeer bij patiëntenverenigingen, bijvoorbeeld de depressie vereniging (https://depressievereniging.nl/ ) of de Angst-, Dwang en Fobiestichting ( https://adfstichting.nl/ ). Onthoud: er zijn veel goede redenen om te stoppen met antidepressiva, maar ook veel goede redenen om antidepressiva wél te gebruiken.

Tip 4: stop met antidepressiva om de goede redenen

Veel gebruikers van antidepressiva kennen het gevoel dat af en toe de kop opsteekt: waarom kan ik het niet zelf? Ben ik een slapjanus omdat ik antidepressiva gebruik? Maar iedereen die worstelt met angst, dwang of depressie, weet hoe zwaar dat is. En dat het vaak een lange zoektocht is om een behandeling te vinden die werkt. Stoppen door het taboe op antidepressiva, of omdat het slikken van antidepressiva de ‘makkelijkste oplossing’ zou zijn, is dom. Alleen als voor jou de nadelen groter zijn dan de voordelen, dán heb je een goede reden om te stoppen.

 Tip 5: weet wat je kan verwachten

Als je wil stoppen moet je daarover altijd met je arts overleggen. De arts moet je vertellen wat je kunt verwachten. Stoppen kan onttrekkingsverschijnselen geven, al is dat lang niet altijd zo. De schattingen lopen sterk uiteen, maar ongeveer tussen 20-40% van de mensen krijgt onttrekkingsklachten. Dat is niet omdat antidepressiva verslavend zijn, maar omdat je lichaam aan de nieuwe situatie moet wennen. Over het algemeen geldt: hoe sneller je afbouwt, hoe ernstiger de onttrekkingsklachten. In één keer stoppen is dan ook bijna altijd een slecht plan (zie tip 8). Ook heb je meer kans op onttrekkingsklachten als je het antidepressivum voor langere tijd hebt gebruikt (meer dan een aantal maanden) of als je angstklachten ernstig waren.

 Tip 6: kies het goede moment

Het is niet verstandig om met antidepressiva te stoppen in een stressvolle periode, dus als er weinig stabiliteit is in je leven. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing, relatieproblemen, stress op het werk, of grote financiële zorgen. Probeer dan eerst in rustiger vaarwater te komen voordat je aan afbouwen begint. Ook is het niet verstandig om af te bouwen als je nog veel last van klachten hebt. Stoppen kan dan je klachten verergeren.

 Tip 7: maak een goed afbouwplan

Maak in overleg met je omgeving en je arts een afbouwplan. Zo’n plan is persoonlijk – voor de een zijn andere dingen belangrijk dan voor de ander. In een afbouwplan spreek je af hoe lang je over het afbouwen doet en in welke stappen je de dosering vermindert. Neem daar de tijd voor (zie tip 8). Bespreek vóór je met afbouwen begint met je arts wat je doet als de klachten toch weer terugkomen. Ook dat is onderdeel van je afbouwplan. Je kan ook een terugvalpreventieplan maken waarin vroege symptomen van jouw aandoening worden beschreven om je te helpen snel aan de bel te trekken bij klachten.

Tip 8: neem de tijd en bouw langzaam af

Neem genoeg tijd voor het afbouwen van antidepressiva. Hoewel het veel mensen lukt om antidepressiva af te bouwen in ongeveer vier weken, mag het gerust langer duren. Sterker nog: als je lange tijd antidepressiva hebt gebruikt, een hoge dosering gebruikt, of veel angstklachten had, dan is dat zelfs heel verstandig. De kans op succes is dan groter, dus waarom zou je je haasten?

 Tip 9: druppels of taperingstrips kunnen helpen

De meeste gebruikers lukt het om met een goed afbouwplan en duidelijke afspraken te stoppen met antidepressiva. Toch zijn er ook mensen voor wie het erg lastig is om te stoppen. Als je veel last hebt van onttrekkingsverschijnselen kan afbouwen met pillen lastig zijn. Gelukkig zijn veel antidepressiva ook in druppelvorm beschikbaar. Daarmee kun je in veel kleinere stappen afbouwen dan met pillen. Voor sommige antidepressiva zijn zogenaamde taperingstripsbeschikbaar waarmee je pillen in kleinere doseringen krijgt.

Tip 10: probeer niet ten koste van alles te stoppen.

Hopelijk weet je door de tips hierboven nu meer over het stoppen met antidepressiva. Helaas weten we niet wie wel en wie niet veel onttrekkingsklachten krijgt. En we weten ook niet wie veel kans heeft dat depressie, angst of dwang terugkomen na het stoppen. Let op: stoppen met antidepressiva is geen doel op zich. Als het niet lukt, of als een antidepressivum je leven waardevoller maakt, dan kun je natuurlijk ook besluiten om het gewoon te blijven gebruiken. We hebben geen reden om aan te nemen dat langdurig gebruik schadelijk is.

En tenslotte de allerbeste tip: stop nooit zonder eerst te overleggen met je arts!