Bij depressie, angst of dwang kunnen antidepressiva goed helpen. Er zijn landelijke richtlijnen voor artsen en psychologen. Daarin staat wat meestal de best werkende behandeling is. De taal van die richtlijnen is behoorlijk ingewikkeld. Gelukkig is er ook een versie voor patiënten.
Depressie
Depressieve klachten komen vaak voor. Ongeveer de helft van de mensen heeft er na een half jaar geen last meer van. Als je lichte klachten hebt, of je hebt ze nog maar kort, dan krijg je meestal niet meteen een antidepressivum. Vaak zal je huisarts samen met jou wel direct een dagprogramma maken. Daarin staan vaste tijden voor opstaan en naar bed gaan, voor je maaltijden en andere activiteiten. Er moet een goed evenwicht zijn tussen dingen die ‘moeten’ en dingen die prettig zijn. Over het algemeen is doorwerken bij een depressie beter dan thuisblijven. Probeer dagelijks naar buiten te gaan, te bewegen, gezond te eten en contact te houden met familie en vrienden.
Bij ernstige klachten of als je na enkele maanden nog last hebt van lichte klachten, kan de huisarts je een verwijzing geven voor een behandeling bij een psycholoog of psychiater. Vaak krijg je dan cognitieve gedragstherapie (afgekort CGT). Bij depressie werken antidepressiva vaak even goed als CGT. Omdat antidepressiva meer bijwerkingen hebben dan therapie wordt er vaak eerst voor CGT gekozen. De combinatie CGT met een antidepressivum werkt beter dan één van beiden los.
Angst
Bij angst geldt hetzelfde als bij depressie. Je krijgt niet meteen een antidepressivum. Meestal begin je ook bij angst met het maken van een dagprogramma (zie hierboven). Probeer je daaraan te houden en probeer ook om spannende situaties niet te vermijden!
Wanneer dit niet helpt, geeft je huisarts je een verwijzing voor een psychologische behandeling. Meestal is dat cognitieve gedragstherapie (CGT). Pas als dat ook niet werkt, kun je denken aan antidepressiva. Soms worden antidepressiva en CGT gecombineerd.
Dwang
Bij alle vormen van dwang krijg je een psychologische behandeling in de vorm van cognitieve gedragstherapie (CGT) met ‘responspreventie’ (= stoppen met de dwanghandeling). Een antidepressivum is een mogelijkheid als psychotherapie niet genoeg helpt. Bij dwang helpen antidepressiva vaak minder goed dan CGT.