Ook al is er al veel bekend over antidepressiva, er is heel veel wat we nog niet weten. Ook is de zoektocht naar nog beter werkende antidepressiva nog niet afgelopen. Er wordt in Nederland dan ook nog volop onderzoek gedaan naar bestaande en nieuwe antidepressiva. Hieronder staat een overzicht van lopend wetenschappelijk onderzoek naar antidepressiva.

 

  1. Ketaminestudie. Onderzoek naar de effecten van ketamine als antidepressivum door het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG).
  2. OPERA onderzoek. Onderzoek naar wanneer antidepressiva gestopt kunnen worden als je geen last meer hebt van je depressie. Het is een landelijke studie gecoördineerd vanuit Amsterdam UMC (locatie VUmc). 
  3. P-TRD. In dit onderzoek wordt de effectiviteit, veiligheid en de optimale dosering onderzocht van het psychedelicum psilocybine (de werkzame stof in sommige paddenstoelen en truffels). Het is gericht op mensen met een depressie bij wie in de huidige depressieve periode minimaal twee antidepressiva niet of weinig hebben gewerkt. Het onderzoek wordt uitgevoerd in het LUMC, UMCG en UMCU. 

Een wetenschappelijk onderzoek over antidepressiva aanmelden? Dat kan via .